onsdag 22 april 2015

De fallnas hågkomst

I dag står det i den israeliska almanackan (på engelska): "Memorial Day. Day 18 of the Omer." 
Israel firar i dag minnet av alla soldater som har offrat sina liv i gångna krig och väpnade konflikter med Israels fiender. Det israeliska folket värnar så om livet att de har vigt en särskild dag i sin almanacka då hela landet ska minnas sina fallna soldater och sörja dem.

Jerusalem Post skriver i dag att Israels försvarschef Generallöjtnant Gadi Eisenkot anser att det är varje israelisk medborgares skyldighet att i dag minnas de fallna. Försvarschefen ger idag sin officiella hyllning till de 23.320 soldater som har stupat i strid för landets säkerhet. Vi ser att denna exakta siffra indikerar att varje förlorat liv räknas. Det är inga ungefärliga siffror över dödade soldater, som man ofta kan se i andra länders statistiker över stupade i krig, utan i Israel hålls noga reda på varje förlorad individ.

Så här skriver den norska tidningen Karmel på sin hemsida:


Israel minnet sine falne

Israelerne innledet tirsdag kveld minnedagen for sine falne. Sirener gikk over hele landet og folket stoppet opp for å minnes de 23,320 som har falt for staten Israel. President Reuven Rivlin sa i en tale ved seremonien ved Vestmuren, at de hadde en plikt til å leve for de som hadde mistet sine liv, og for de barna som de etterlot seg. Det ble også lagt ned flagg ved hver eneste grav ved Moutn Herzl militære gravlund. Minnedagen avsluttes i kveld og går over til feiring av Israels uavhengighetsdag.

När man som Israelvän ser de orosmoln som hopar sig över Israel idag, så är det svårt att se hur Israel ska klara sig i den närmaste framtiden, utan att många fler israeliska soldater måste offra sina liv för att rädda landet.

Jag befarar att när nästa minnesdag firas i Israel, så har siffran över döda soldater stigit till betydligt högre siffror.

Men nu vill jag ställa mig till alla dem som i morgon gratulerar Israel till ännu ett firande av Independence Day, Självständighetsdagen, som firas till minne av den dag i maj 1948 då David Ben Gurion proklamerade den nybildade staten Israel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar