tisdag 17 mars 2015

Valdag i Israel

I dag går alla röstberättigade i Israel till valurnorna för att rösta fram det politiska parti de vill ska styra landet de kommande åren. Valet handlar om att välja ledamöter till det israeliska parlamentet Knesset.

Själv är jag  mycket intresserad av valresultaten, som säkert vi får ta del av mot slutet av dagen. Min favorit är Benyamin Netanyahu, eller Bibi som han kallas bland vänner. I Israel skrivs hans namn så här:נְיָמִין נְתַנְיָהוּ.

Han är ledare för partiet Likud, och har varit statsminister i Israel sedan 31 mars 2009. Själv är han född och uppväxt i Israel. Han föddes i Tel Aviv (Vårens kulle) 21 oktober 1949, och är den första israeliska statsminister som är född i landet sedan staten Israel bildades 1948.

Bibi har varit aktiv i det israeliska försvaret, IDF,under Sexdagarskriget 1967 och Oktoberkriet/Yom Kippur kriget,1973, och i flera mindre militära konflikter med Israel's arabiska grannar.
Men som politiker, och speciellt som statsminister, har han också stridit målmedvetet för Israel's säkerhet, och för detta starka engagemang har han fått många motståndare internationellt, - men även inom Israel.

Inför dagens val tyder valprognoserna på att det kommer att bli förlust för Bibi, och sannolikheten är stor att han efter valet måste lämna statsministerposten till någon politiker på vänsterkanten.

På onsdag när alla röster har räknats står det nog klart vilken politisk konstellation som får majoritet i Knesset. Men jag vill ändå hoppas, in i det sista, att min favorit får fortsätta att leda det israeliska folket de närmast kommande åren.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar